Food Safety Risks

At fokus på fødevarsikkerhed i råvarer og ingredienser, samt effektiv sporbarhed heraf, fortsat er vigtigt understreges tydeligt af det seneste halve års hændelser der har givet overskrifter i medierne og adskillige produkttilbagekaldelser.

I efteråret var blev der fundet adskillige partier af sesamfrø med et højet indhold af ethylenoxid. Contaminated Sesame Seed recalls De kontaminerede varer fandt deres vej ikke blot ud på hylderne i supermarkederne men har også som ingredienser i mange forarbejdede varer - og det i en sådan grad at vi stadig ser tilbagekaldelser heraf. I Danmark alene er vi nu oppe på 33 produkttilbagekaldelser grundet forhøjet indhold af ethylenoxid i perioden 30 sept. 20 til 28 feb. 21.

Her i starten af året har vi set formodet fødevaresvindel med “butter gate” hvor landmænd i Canada mistænkes for at have øget indholdet af palmeolie i foder til kvægene, dette med formål at få en højere fedtprocent i mæken og dermed højere afregning herfor - dvs. forsætligt og økonomisk betinget. Tiltaget har dog haft den bivirkning at det har påvirket konsistensen af smør fremstillet fra mælken, og beskrevet i Buttergate

Om det ender med en sag om food fraud er uvist da tilsætningen nok er tilsigtet men der ikke er en helbreds risiko for forbrugeren. Begge eksempler understreger vigtigheden af et effektivt fødevaresikkerheds system og løbende at holde sig orienteret om og vurdere nye risici.

Der findes mange databaser der kan anvendes til en sådan overvågning, personligt foretrækker jeg European RASFF database for food and feed safety alerts, hvor man bl.a. kan søge på produkt og/eller risiko. RASFF Database